





Wist u dat….
IOI Loders Croklaan heeft met de implementatie van het vijf-fasenplan de Europese goede praktijken prijs gewonnen.
Nadat IOI Loders Croklaan al de Nederlandse prijs binnen wist te slepen is het nu ook in de Europese prijzen gevallen. Als ‘Recommended Good Pratice’ krijgen zij nu op Europees niveau erkenning voor hun aanpak om de vitaliteit en gezondheid van hun medewerkers te bevorderen. Zie hier voor meer informatie over het project bij IOI Loders Croklaan.
Wat de vijf fasen binnen de methodiek inhouden kunt u hieronder lezen.

In deze fase wordt met het bedrijf en de werknemers zelf onderzocht welke problemen er spelen ten aanzien van duurzame inzetbaarheid. Van wie is het probleem? Hoe groot is het probleem? Wat zijn de meest urgente problemen?
De antwoorden op deze vragen zijn de uitkomsten van deze fase. Door deze problemen samen te inventariseren en er met elkaar over te spreken, ontstaat er bewustwording. Het resultaat van fase 1 is dat iedereen de ‘sense of urgency’ voelt. Ook is duidelijk wie welke rol moet vervullen bij de oplossing van deze problematiek.
Fase 2 – analyse
In deze fase gaan werkgroepen aan de slag. Hun taak is de in fase 1 benoemde problemen verder uit te diepen. Het krachtenveld wordt in kaart gebracht. Wie zijn de belangrijkste actoren? Welke factoren zijn van belang? Zo ontstaat een actoren-factorenmatrix die gebruikt kan worden voor het samenstellen van verbeterteams.
Fase 3 – oplossing
In deze fase zoeken de verbeterteams naar oplossingsrichtingen, mogelijkheden en wordt expertise ingebracht. De teams hebben bij voorkeur de vorm van werkgroepen. Ze kunnen verschillende instrumenten inzetten die concrete onderwerpen uit de Wijzer Duurzame Inzetbaarheid aanpakken.
Fase 4 – uitvoering
Medewerkers kunnen nu een keuze maken uit verschillende mogelijk- heden (de instrumenten uit fase 3) die hun duurzame inzetbaarheid vergroten. Hierbij hebben ze actieve ondersteuning nodig. Voorbeelden van mogelijkheden zijn: loopbaancheck, scholing, functies rouleren, coaching en begeleiding, gezondheidscheck en sportactiviteiten.
Fase 5 – vervolg
Na het doorlopen van deze fasen volgt een evaluatie met alle betrokkenen. Wanneer iedereen tevreden is met het resultaat, is het mogelijk om naar nieuwe doelstellingen te kijken. Het kan ook zijn dat het gewenste resultaat gedeeltelijk is uitgebleven. In dat geval kunnen de betrokkenen samen zoeken naar oorzaken en oplossingen. De cyclus kan dan opnieuw worden doorlopen.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf, neem contact op met OVP (info@ovp.nl of 070-3378367)
Project Kansrijk Starten met Duurzame inzetbaarheid in de Procesindustrie
Project werkplek leren
Onderzoek Vitaal en productief werken in de industrie
Handige websites
Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid: www.npdi.nl
Het NPDI (Nationaal platform Duurzame Inzetbaarheid) is een platform voor adviseurs, kenniscentra en organisaties. Het NPDI is er voor heel werkend Nederland. Het NPDI streeft ernaar om heel werkend Nederland langer, gezond en met plezier te laten doorwerken. Op deze website is veel informatie over DI. Daarnaast vindt u hier organisaties die u verder kunnen helpen met oplossingen.
Gezond en Veilig Werkt!: www.gezondenveiligwerkt.nl
Deze website is van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en is ontwikkeld in het kader van het programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken. De website Gezond en Veilig Werken bevat alle kennis en instrumenten die zijn ontwikkeld in het kader van dit programma.
Op deze website staan met name op het gebied van veiligheid handige tools, goede voorbeelden uit de praktijk. Ook zijn er ook veel webinars terug te vinden, bijvoorbeeld over hoe je medewerkers kunt motiveren en stimuleren om veilig te werken.
Op weg naar Duurzame inzetbaarheid: www.duurzameinzetbaarheid.nl
Op weg naar duurzame inzetbaarheid is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op deze website vindt u allerlei informatie over Duurzame Inzetbaarheid en bijeenkomsten die SZW over dit thema organiseert.